Is beleggen in aandelen interessant?

Wil je beleggen om te sparen voor later, voor je pensioen of aflossing van je huis? Twijfel je vanwege het risico? In onze blog leggen wij uit wanneer beleggen interessant is voor jou.

Is beleggen in aandelen interessant?

Wil je beleggen om te sparen voor later, voor je pensioen of aflossing van je huis? Twijfel je vanwege het risico? In onze blog leggen wij uit wanneer beleggen interessant is voor jou.

Op deze pagina

Beleggen versus sparen

Is beleggen interessanter dan sparen? Resultaten uit het verleden laten in ieder geval zien dat in een tijdvak van 20 jaar beleggen bijna altijd meer opbrengt dan sparen. Dit blijkt uit recent onderzoek.

In dit onderzoek werd het rendement van sparen en beleggen voor élke periode van 20 jaar vanaf 1928 tot en met 2013 vergeleken. In totaal dus voor 68 periodes van elk 20 jaar. In deze periodes is elke crisis en hausse op de beurzen verwerkt. En wat blijkt? In 1 van de 68 periodes leverde sparen een (klein) hoger rendement op. En in 67 van de 68 periodes leverde beleggen een (fors) hoger rendement op.

Financiële dromen, doelen of ambities realiseren

Wat zijn jouw dromen, doelen en ambities voor later? Hoe ga je deze financieel realiseren? Een financieel plan geeft je structuur en laat je precies zien of je al op de goede weg bent of dat je bij moet sturen.

Risicovol

Betekent dit nu dat je voortaan dagelijks het beleggingsnieuws moet volgen om op zoek te gaan naar de best renderende aandelen? Nee, integendeel. Beleggen in individuele aandelen is risicovol. Zeker als je dat voor de korte termijn doet. Waarschijnlijk ben je veel beter af met een beleggingsfonds. Je hebt dan een reële kans op een hoger rendement dan sparen, zonder dat je ‘s-nachts wakker ligt over de dagelijkse grillen van de beurzen.

Trends

Beleggingsfonds

Je kunt je risico enorm beperken door te beleggen in beleggingsfondsen. Je inleg wordt dan verspreid in een zorgvuldig samengesteld mandje van (internationale) aandelen en/of obligaties. Deze beleggingsfondsen zijn vaak laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk.

Superbelegger Warren Buffett adviseert beleggers om geld in ­indexfondsen te stoppen. Dit zijn fondsen die beurs­indices als de AEX volgen. Die hebben lagere beheers­kosten, zodat er meer overblijft om te investeren in aandelen. Onderschat het effect van lage kosten op je rendement niet. Uit onderzoek van fondsvergelijker Morningstar blijkt dat lage kosten de beste garantie vormen voor hoge rendementen in de toekomst.

Kan jij de index verslaan?

Actieve beleggers vinden indexfondsen, die niets anders doen dan de index volgen, maar saai. Ze vertrouwen meer op hun kennis en intuïtie. Ze zijn ervan overtuigd dat ze de index kunnen verslaan. Iets wat, zeker bij een langere beleggingshorizon, vrijwel niemand lukt.

Denk je dat jij de index kan verslaan? Probeer het eens met deze quiz (Engelstalig) die je uitdaagt om het rendement van een willekeurige 10 jaars periode van de S&P 500 te verslaan.

Wanneer is beleggen interessant voor jou?

Beleggen is vooral interessant als je dat kunt doen met geld dat je de komende jaren niet nodig hebt. Houd daarbij wel rekening met een buffer voor onvoorziene of vervangingsuitgaven. Hoe groot deze buffer moet zijn, kun je eenvoudig berekenen met de bufferberekenaar van Nibud.

Voor beleggen is het van belang dat je een duidelijk financieel doel in de toekomst voor ogen hebt. Voor ondernemers kan dat bijvoorbeeld vermogen voor een goed pensioen zijn, maar ook de aflossing van je hypotheek is een mooi doel. Belangrijk is dat je minimaal 10, maar liever nog 15 jaar de tijd hebt om vermogen op te bouwen. Daarbij moet je je blijven realiseren dat je risico’s loopt. De kans bestaat dat je er uiteindelijk minder aan overhoudt dan dat je hebt ingelegd.

Beleggingshorizon

Of beleggen interessanter is dan sparen hangt in belangrijke mate af van je beleggingshorizon. De beleggingshorizon ziet er voor elke belegger anders uit. Kort gezegd is je beleggingshorizon de periode waarin je het voor beleggen beschikbare vermogen kunt laten renderen. Hoe langer deze periode is, hoe groter de kans is dat je rendement in de buurt van het historisch gemiddelde uitkomt. Overweeg je om te beleggen, dan kun je het beste zo vroeg mogelijk beginnen. Wachten op het beste instapmoment is bij een lange beleggingshorizon en een goede spreiding van je aandelen en/of obligaties niet aan de orde. Zeker niet wanneer je belegt met een periodieke inleg.

Beleggen voor jouw pensioen

Spaar je voor je pensioen, dan wil je tegen de tijd dat je pensioendatum nadert niet zoveel risico meer lopen op je opgebouwde vermogen. Je kunt dan kiezen voor een Lifecycle fonds. Je geld wordt dan steeds minder risicovol belegd naarmate de einddatum nadert. 

Alternatieven voor beleggen

Voel je je toch niet lekker bij beleggen in aandelen, dan kun je je geld natuurlijk ook op een andere manier laten renderen. Je kunt bijvoorbeeld (extra) aflossen op je hypotheek. De maandelijkse besparing kun je vervolgens ook weer laten renderen. Doe dit echter niet zonder advies. Aflossen op je hypotheek is niet altijd verstandig. Een andere mogelijkheid is investeren in duurzaamheid. Volgens experts zou dit een rendement van zo’n 6,6% per jaar moeten opleveren. Er zijn ook mogelijkheden om dit gunstig te financieren.

Beeldmerk

Andere berichten die je misschien interessant vind

Beeldmerk

Stel een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een reactie.