Intrekken in nieuwe woning

Hypotheek afsluiten? Deze informatie kan van pas komen

De beslissingen die je maakt bij het afsluiten van jouw hypotheek kunnen jarenlang van invloed zijn op jouw financiële situatie. Om je te helpen bij het maken van de beste keuzes, hebben we hieronder nuttige informatie voor je verzameld.

Hypotheek afsluiten? Deze informatie kan van pas komen

De beslissingen die je maakt bij het afsluiten van jouw hypotheek kunnen jarenlang van invloed zijn op jouw financiële situatie. Om je te helpen bij het maken van de beste keuzes, hebben we hieronder nuttige informatie voor je verzameld.

Op deze pagina

Hoe zit het met hypotheekrenteaftrek?

De wetgeving rondom hypotheken is in de laatste jaren aanzienlijk veranderd. Met name de hypotheekrenteaftrek en de voorwaarden om daarvoor in aanmerking te komen zijn aangepakt. Hieronder vind je de vragen die we vaak krijgen over hoe het nu precies zit met hypotheekrenteaftrek. Staat jouw vraag er niet tussen? Schrijf ons dan een berichtje. Dan beantwoorden we jouw vraag persoonlijk.

Heb je jouw hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013 dan blijft jouw recht op hypotheekrenteaftrek onveranderd. Dit geldt ook als je een hypotheek oversluit. Als je echter een bestaande lening verhoogt (bijvoorbeeld voor een verbouwing), dan gelden de huidige regels wel voor het extra bedrag dat je bijleent.

Het is nog steeds mogelijk om in jouw hypotheek een gedeelte zonder aflossing op te nemen. Soms is dit ook interessant (onze adviseurs zullen dit zeker voor jou onderzoeken), maar de rente van jouw hypotheek is alleen aftrekbaar als je kiest voor een hypotheekvorm die het geleende bedrag binnen 30 jaar annuïtair of lineair volledig aflost.
De hypotheekrenteaftrek in 2023 bedraagt voor bijna alle inkomens 36,93% (bij AOW-gerechtigden kan dit percentage lager uitvallen). Je mag de betaalde hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit betekent dus dat je ongeveer 37% van je betaalde hypotheekrente terugkrijgt van de Belastingdienst.
Verkoop je jouw eigen woning en maak je winst? Dan verwacht de belastingdienst dat je deze winst investeert in jouw nieuwe woning. Met deze winst betaal je dus (een gedeelte) van jouw nieuwe woning. Doe je dat niet, dan is dat gedeelte niet aftrekbaar. Deze regeling (bijleenregeling) is overigens alleen van toepassing wanneer je na de verkoop van jouw woning binnen 3 jaar weer een nieuwe woning koopt.

Informatie op andere websites

Rijksoverheid

Informatie van de rijksoverheid met informatie rondom het kopen van een huis.

BLG WONEN

Bijleenregeling: wat is het?

Moet ik belasting betalen over de waarde van mijn woning?

Je moet inderdaad belasting betalen over de waarde van jouw woning. De regeling waarin dit wordt geregeld noemen we het eigenwoningforfait. De grondslag hiervoor is de WOZ-waarde.

De WOZ-waarde is niet alleen van belang voor het eigenwoningforfait, maar ook bepalend voor de hoogte van een aantal andere belastingen voor huiseigenaren. Denk bijvoorbeeld aan de onroerende zaak belasting (OZB), watersysteemheffing en de schenk- en erfbelasting.

 

Ben je benieuwd naar de WOZ waarde van jouw woning? Je kan deze eenvoudig opvragen op WOZ-waardeloket.

Deze regeling is van toepassing wanneer je jouw hypotheek (bijna) hebt afgelost. Het eigenwoningforfait kan dan hoger zijn dan de hypotheekrenteaftrek. De Wet-Hillen regelde dan dat mensen die hun hypotheek helemaal of bijna volledig hebben afgelost geen eigenwoningforfait hoeven te betalen.

 

Deze regeling wordt sinds 2019 in dertig jaar stapsgewijs afgebouwd (afschaffing in 2048). Hierdoor gaan huiseigenaren met geen of een kleine eigenwoningschuld alsnog belasting betalen over het bezit van hun eigen woning.

Informatie op andere websites

WOZ-waardeloket

Wat is de WOZ-waarde van jouw woning?

Belastingdienst

Eigenwoningforfait - wat is het en hoe bereken ik het?

Hoe zit het met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ?

Met de NHG weet je zeker dat jouw hypotheek past bij jouw inkomen en beperk je de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Je bent hierdoor beter beschermd tegen onverwachte veranderingen in jouw persoonlijke financiële situatie. Bijvoorbeeld in het geval van een echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

 

De NHG biedt dus een financieel vangnet waarop je kunt vertrouwen. Een hypotheek met NHG levert ook vaak een aantrekkelijke rentekorting op.

De bovengrenzen van de NHG zijn gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Voor een hypotheek met NHG betaalt de koper eenmalig een bedrag, de zogenaamde borgtochtprovisie die ook wel ‘NHG premie’ wordt genoemd. Deze borgtochtprovisie betaal je via de geldverstrekker aan NHG zodra de hypotheek wordt afgesloten.

Annuïteiten-, lineaire of aflossingsvrije hypotheek.
Wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Met de annuïteitenhypotheek los je (net zoals bij de lineaire hypotheek) af op jouw hypotheekschuld. Je betaalt echter (in tegenstelling tot de lineaire hypotheek) iedere maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing.

 

In het begin betaal je naar verhouding veel rente en los je weinig af. Op het einde is het precies andersom. Je betaalt dan weinig rente en je lost veel af.

Voordelen

Nadelen

Wat is een Lineaire hypotheek?

Bij de lineaire hypotheek betaal je iedere maand rente en je lost iedere maand een vast bedrag af op de hypotheekschuld. Deze hypotheekschuld wordt dus steeds lager. Hetzelfde geldt echter ook voor het belastingvoordeel. Je betaalt telkens rente over de actuele hypotheekschuld. Deze neemt af, dus het bedrag dat je in totaal (rente en aflossing) betaalt wordt iedere maand lager.

Voordelen

Nadelen

Aflossingsvrije hypotheek

Op de aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd niet af. Je betaalt alleen rente. De hypotheekschuld blijft hierdoor ongewijzigd. De rente blijft gelijk gedurende de rentevastperiode. Heb je gkozen voor een variabele rente? Dan betaal je telkens een ander bedrag.

 

De aflossingsvrije hypotheek maakt in veel “oudere” constructies een onderdeel uit van de totale hypotheek. Onder het huidige regime is de rente van een aflossingsvrije hypotheek echter niet aftrekbaar.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Als je een huis koopt heb je eigen geld nodig. Hoeveel eigen geld je nodig hebt, is afhankelijk van de waarde en het soort huis dat je koopt. 

Wat voor een huis je ook koopt, je mag nooit meer lenen dan 100% van de “Loan to Value (LTV)”. Dit is de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en je woningwaarde. We noemen dit ook wel de woningwaardeverhouding.

 

Het laat zien hoe hoog je hypotheek is ten opzichte van de waarde van je woning. Je kan niet meer lenen dan de waarde van je woning. De maximale LTV is zogezegd 100%. Ga je je woning verduurzamen dan kun je tot 106% lenen.

Als je een bestaand huis koopt krijg je te maken met kosten koper (k.k.). De kosten koper bestaan uit de kosten voor de  makelaar (als je een makelaar hebt ingeschakeld), kosten voor hypotheekadvies en het Kadaster, de overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris.

Deze kosten bedragen in totaal zo’n 5 tot 6% van de koopsom. Dit heb je dus aan eigen geld nodig. Bij een huis met een koopsom van €300.000 komt dat neer op €15.000 tot €18.000 eigen geld.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Starters kunnen in aanmerking komen voor de startersvrijstelling. Voldoe je aan de voorwaarden, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. In bovenstaand voorbeeld betekent dat, dat je € 6.000 minder eigen geld nodig hebt.

Koop je een nieuwbouwhuis? Een nieuwbouwwoning koop je “Vrij op naam (v.o.n.)”. Je betaalt dan geen overdrachtsbelasting, maar wel btw over de aankoopprijs. Verder krijg je te maken met andere bijkomende kosten, zoals kosten voor hypotheekadvies, bouwrente en kosten voor de hypotheekakte.

 

De bijkomende kosten bij een nieuwbouwwoning zijn ongeveer 2% van de koopsom. Bij een huis met een koopsom van €300.000 komt dat neer op €6.000 eigen geld.

Informatie op andere websites

Wijzer in geldzaken

Bijkomende kosten van een koophuis berekenen.

Beeldmerk

Kennis maken?

Ontdek hoe wij jou kunnen helpen met persoonlijk advies op maat voor de best mogelijke resultaten voor jou en je financiële situatie. Geen ingewikkeld gedoe, maar een betrouwbare partner die het beste voor jou en je portemonnee zoekt.